søndag 6. september 2009

Gullet i 1.000

Gullprisen har gått som en rakett de siste ukene og er nå 994$ pr ounce. Sannsynligvis blir neste uke siste sjanse noensinne til å kjøpe gull for under 1.000$ pr ounce.

Arbeide er slitsomt og tilgang til en seddelpresse er alles drøm. Våre maktkåte politikere har skaffet seg nettopp dette og bruker den flittig. Politikerenes falskmyntneri er årsak til de sykliske økonomiske krisene og har i tillegg en generell ødeleggende effekt ved å trekke kapital fra sparing til konsum.

Politikerene tok for alvor kontroll med seddelpressen i 1870 gjennom innføring av gullstandarden. I 1870 var gulldekningen ca 50% i 1914 ble gullstandarden forlatt med en gulldekning på ca 10%. Under Bretton Woods kunne sentralbankene løse inn dollar til 35$ pr ounce. Amerikanerne inflaterte flittig og i 1971 stanset USA gullinnløsningen. Da var gulldekningen for dollaren ca 2%. Siden 1971 har inflasjonen fortsatt slik at gullprisen har 30 doblet seg på 38 år.

Verdens valutaer har nå i 38 år vært basert på luft. Historisk har eksperimenter med luft baserte penger alltid ført til at pengende har mistet sin verdi og økonomisk elendighet. Det er et tidsspørsmål før det går galt og vi får hyperinflasjon.

Stigningen i gullprisen er både tegn på inflasjon og et signal på at folk er i ferd med å miste tilliten til papiret vi tvinges til å bruke som betalingsmiddel. I en avansert arbeidsdelingsøkonomi, som vi lever i, er dette i tilfelle en katastrofe. DLF går, som eneste parti, inn for å legalisere gull. Politikerene neketer selvfølgelig siden de ikke kan ikke trykke opp gull.

Med tanke på papirpenge kollapsen som venter vil det være en fordel om gull ble legalisert umiddelbart slik at vi fikk tid til å bygge opp et betalingssystem basert på edle metaller før katastofen internasjonalt slår inn over oss.