onsdag 2. september 2009

Like muligheter

SV går til valg på slagord om like muligheter. Staten skal være en slags kelner som går rundt og serverer muligheter til borgerene.


Like muligheter for voksne
Hva er en mulighet? Det er en sjanse til å forbedre livet sitt. Det finnes ingen grense for hvor mange muligheter vi har. En ulest fagbok, en jobbannonse, et udekket behov som kan kommersialiseres, en mulig forretningspartner osv. osv. Vi må prioritere hardt, mellom hvilke muligheter vi skal gripe.

I velferdstaten er problemet å gripe mulighetene som byr seg.
  • Har du mulighet til å samle opp kapital for å komme i gang med en virksomhet og siden viderutvikle den eller tas pengene fra deg?

  • Kan du fritt inngå en avtale når du trenger hjelp eller er innholdet i avtalen lovregulert på en slik måte at du ikke kan inngå noen avtale?

  • Er området regulert av konsesjoner, yrkesprivilegier, overtatt av statlige monopoler?

  • Er det å drive en virksomhet omfattet av så mye innrapportering at kun større virksomheter med fast ansatte spesialister til å fore byråkratiet har muligheter?

Det er tøv å forfekte at politikerne skal dele ut muligheter til voksne. Det er nok av dem. Politikernes inngrep i samfunnet gjør tvert om at det blir vanskelig å gripe mulighetene som livet gir.

Like muligheter for barn.
Foreldrene har enorm innflytelse på sine barn i oppveksten. Hvordan da sørge for like muligheter? Skill foreldrene og barna! SV går derfor inn for å få barna i barnhage så tidlig som mulig, tidlig skolestart og SFO.

(Denne konkrete saken illustrerer forskjellen på halvfascisme og helfascisme. Den helfascistiske Franco skilte 50.000 barn helt fra foreldrene for å gi dem en lik utdanning. Det halvfascistiske SV går inn for å skille foreldre og barn hverdager 7-17 fra ett års alderen.)

DLF er partiet for deg som vil gripe mulighetene i livet. Det er forskjellig hvor langt den enkelte kan komme. Alle kan ikke komme på landslaget i fotball. Men alle kan komme langt om de vil.