torsdag 18. juni 2009

Det er ikke gratis å låne penger

Dagbladet kan i dag melde at det er gratis å låne penger.

Ingen ting er gratis. Det som skjer er at verdiene overføres fra de som sparer til de som låner.

Pengene som lånes ut er nyproduserte. Når det produseres mere penger stiger prisene. De som låner bruker ofte pengene umiddelbart og får kjøpt sine varer til lave priser. Bedrifter og privat personer som har sett store verdier forsvinne det siste året og nå prøver å spare for å kompensere tapet, opplever at prisene stiger slik at de får mindre for sparepengene sine. Det er fornuftig å kompensere tap med sparing. Men myndighetene gjør desverre nå hva de kan for å forhindre at privatpersoner og bedrifter kommer seg på bena igjen etter krisen.

For å forhindre slik desktruktiv og ødeleggende politikk ønsker Det Liberale Folkepartiet (DLF) å oppheve sentralbankloven. Dette gjelder blandt annet paragrafen § 14 om tvungent betalingsmiddel. Dersom man ikke ved lov var tvunget til å ta imot Norske Kroner kunne myndighetene produsert så mye penger de bare ville. Folk ville ganske enkelt nektet å ta i mot de stadig mindre verdifulle pengene som betaling.

DLF ønsker at vår aller viktigste og mest omsatte vare, penger, skal utvikles i et marked med fri konkurranse og er sterk motstander av dagens monopol. Telemonopolet og Fjernsynsmonopolet er begge opphevet med stor suksess, ingen ønsker seg tilbake. Nå er tiden inne for å legge ned pengemonopolet.

DLF er eneste parti med et fritt bankvesen på programmet. Dersom du er tilhenger av dette må du stemme DLF ved neste valg.