lørdag 20. juni 2009

Keynesianere ser på finanskrisen

VG melder at regjeringen har satt ned et utvalg for å finne årsakene til finanskrisen.

Årsaken til de regelmessige krisene har vært kjent i minst 200 år da de klassiske britiske økonomene utviklet økonomifaget. "The British Currency School" med David Ricardo i spissen påpekte at årsakene til opp og nedturene var kredittekspansjon satt i gang av myndighetene.

Som kjent har vi i Norge og USA hatt en kraftig kreditt ekspansjon de siste årene. Det er kilden til problemene. Den som er interessert i å lære om dette kan starte på hjemmesidene til Ludvig von Mises Institute der man finner en omfattende samling av artikler og litteratur.

Problemet er at politikerne er ikke interessert i å finne årsaken til krisen; Det ville bety at man måtte forhindre myndighetenes kredittekspansjon og kontroll med pengeproduksjonen. Altså å begrense politikernes makt. Er det noe politikerne ønsker er det nettopp makt. Derfor er det ingen økonomer med i utvalget som forfekter klassisk og østerisk økonomisk teori.

Kun DLF ønsker som eneste parti i Norge å begrense politikernes makt. Vi ønsker å forandre grunnloven slikt at det blir klart og sterkt begrenset hva politikerne kan gjøre og ikke gjøre. Vi ønsker grunnlovsmessig å skille stat og økonomi. Da blir det umulig for politikerne å ødelegge pengesystemet og lage pengekriser i fremtiden.