onsdag 17. juni 2009

Legg ned pengemonopolet

Pressen melder at Norges bank har igjen satt ned renten angivelig for å stimulere økonomien. Årsaken til krisen er at sentralbankene verden over har laget penger ut av løse lufta og stilt dem til rådighet som kreditt. Vårt hjemlige banksystem har f.ex laget 2 milliarder i uken år ut og år inn i mange år. Det tilsvarende tallet i USA er 8 milliarder dollar. Pengene har i stor grad blitt pumpet inn i boligmarkedet. Slik blir det bobler og feilinvesteringer av.

Sentralbanksjefen, som i mange år har hatt som arbeidsoppgave å "stabilisere utviklingen i produksjon og sysselsetting" og som ikke så flodbølgen komme, forteller oss nå at pengeproduksjonen må økes ytterligere for å stimulere økonomien.

Rentepolitikken stimulerer ikke økonomien overhodet. Når det produseres penger synker kjøpekraften til pengene som alt er produsert nøyaktig like mye som kjøpekraften av de nyproduserte pengene. Det blir som å stimulere et sykt menneske ved å tappe blod fra benet og føre blodet inn i armen. Effekten er imidlertidig verre enn som så:

Hovedelen av bedriftenes daglige utgifter lønninger, reklame, forbruksvarer, innsatsfaktorer og investeringer skjer med oppsparte midler. Krisetiltakene tapper livskraftige bedrifter med produkter som folk etterspør fra å vokse og ansette folk til fordel for nødhjelp til virksomheter som bør legges ned. Dess lenger dette fortsetter dess mere kronisk og langvarig blir krisen.

Det Liberale Folkepartiet ønsker som eneste parti å avvikle pengemonopolet og statens inngripen i pengeproduksjonen. Vi ønsker et fritt bankvesen kun regulert av eiendomsrett og kontraktsfrihet. Vi ønsker full legalisering av gull som betalingsmiddel i Norge. Dersom du ønsker at denne krisen skal bli den siste bør du gi din stemme til Det Liberale Folkepartiet