mandag 17. august 2009

Det er ikke nok fart i forbruket

Erik Bruce kommenterer i VG at vi fortsatt ikke er gjennom finanskrisen og begrunner det blandt annet med at "Det er ikke nok fart i forbruket"

Økonomi ble gjort til en vitenskap av økonomer fra Adam Smith og senere. En gren av denne vitenskapen er kapitalteori. Helt grunnleggende begreper er produksjon og konsum:

Produksjon er å skape noe av verdi for mennesker.
Konsum er å ødelegge noe som er produsert.

Dersom du konsumerer mer enn du produserer blir du fattigere. Dersom vi samlet konsumerer mer enn vi produserer blir vi samlet fattigere. Dess mere fart i forbruket dess fattigere blir vi. Dette vet alle unntatt økonomene.

Erik Bruce kommenterer videre:"Men jeg tror først og fremst at de enorme tiltakene som er satt inn både internasjonalt og i Norge virker fremover, og nå ser det lysere ut enn på lenge."

Tiltakene som har vært gjort har i hovedsak vært å trykke penger. Pengeproduksjon skaper ingen velstand. Pengene egner seg knapt til å fyre opp med. Det er produksjon av varer og tjenester som skaper velstand. Her trengs det skattelettelser, avbyråkratisering og fleksibelt arbeidsmarked for å bedre situasjonen.

Merk også Erik Bruce bekymring for eksportnæringen. Han er en ekte merkantilist. Føydaltidens økonomiske lære.

Dagens økonomer, som Erik Bruce ser virkeligheten 100% bakvendt. Derfor så de ikke krisen som kom. Derfor bør snarest gull legaliseres, pengemonopolet oppheves og stat og økonomi forøvrig skilles slik at ikke denne vranglæren blir rettskraftig.

For den som ønsker en god og samtidig historisk interessant innføring i økonomi anbefaler jeg Jean-Baptiste Say's lærebok . Du finner et av hans oppgjør med de konsumorienterte merkantilistene her.