søndag 2. august 2009

Oljekatastrofen

Etter ulykken i Langesund kommer det nå krav om stans og advarsler mot oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen og liknende krav om stans av næringsvirksomhet. Dette er ikke uventet. Miljøvern er i ferd med å ta plassen som vår nye statsreligion. Stilt overfor Gaia må mennesket bøye nakken.

DLF tar sterkt avstand fra dette. Vi avviser statens rett til å innskrenke næringsfriheten også med miljøet som begrunnelse. Vi krever at næringslivet reguleres av almenn eiendomsrett. Så lenge du ikke forstyrrer dine naboer eller driver med svært risikofyllt virksomhet får du gjøre som du vil.

Ulykker skjer, shit happens, da må skadeforvolder selvsagt rydde opp etter seg. Å generellt forby ulike typer næringsvirksomhet fordi det kan skje en ulykke er å gå for langt. Det er selvsagt grusomt med sjøfugl som blir tilgriset av olje og dør. Men også ellers skjer det opprørende ting i naturen. Det er regelmessige sultkatastrofer. Dyr blir alvorlig syke uten å få nødvendig legehjelp. Grov vold, tildels med dødelig utfall, er vanlig. Gamle dyr dør langsomt uten sosiale rettigheter osv osv. Vi må som menneske lære oss å leve oppi alt dette uten å treffe for drastiske motttiltak.

Erfaringen med slike oljeutslipp er hver eneste gang at naturen etter noen uker og månder rydder opp selv. Det vil også skje denne gangen. Det vil også skje i Nord Norge. Et par stormer og sølet er borte.