fredag 31. juli 2009

Det baller på seg

Dagbladet melder Chávez vil innskrenke ytringsfriheten i Venezuela.Venezuela følger et mønster vi historisk har sett mange ganger:

En gjeng sosialister/småbøller tar makten i et land og setter i gang med litt småbølleri. Høye skatter, nasjonaliseringer, prisreguleringer, utdeling av priviligier til foretrukne personer og grupper osv. osv. Det går raskt nedover med økonomien.

Makthaverene forsøker å fikse økonomien med enda flere reguleringer, nasjonaliseringer og skatter. Mange borgere får sine liv helt eller delvis ødelagt og blir sinte. Det blir opptøyer, protester og voldshandlinger mot regimet som svarer med stadig sterkere motreaksjoner. Det baller på seg.

Et skoleekesempel er Zimbabve som er langt nede i spiralen. Venezueala følger etter høyere oppe i spiralen.

Langt oppe i spiralen har vi Norge, men vi ser også herhjemme hvordan sinnene kommer i kok i krangel om statens pengebruk.
Veiene er dårlige!
Nei vi må satse på skolen!
Helse er viktigst.
Tenk på de gamle!
Kultur er viktig!

Konfliktene blir mer og mer omfattende dess større pengesekken er. Og vi ser hvordan stadig høyere skatter fører til stadig sterkere reaksjoner mot skattesnyterene.

Mange blir også sinte på andres oppførsel:
Han kjøpte sex!
De står på rulleskøyter!
Han har bare 2 vasker i bakeren!
osv.

Dersom handlingene blir forbudt fortsetter ofte virksomheten i det skjulte og altså som lovbrudd. Når lovensgrense er overtrådt er veien kort til nye lovbrudd og kanskje reell kriminalitet.

Vi ser hvordan et korrupt lederskap skaper kaos og sinne. Omvendt vil et regime som lar borgerne styre seg selv og sine penger skape få konflikter.

Det er aldri for sent å snu. DLF går til valg på at staten skal blande seg inn så lite som overhodet mulig i borgernes liv. Kun ved kriminalitet (tyveri, vold, svindel osv) skal politiet settes inn. Dermed får man så lite konflikter som mulig og unngår at landet synker ned i en voldsspiral der et primitivt barbarisk samfunn med enkel byttehandel er endestasjonen.