fredag 31. juli 2009

Alle har rett til legetjenester, men noen har mer rett enn andre

Vi kan i dag lese i VG at leger lager liste over uviktige pasienter. Her viser velferdstaten sitt sanne ansikt: Vi har altså en foreningen som sitter å bestemmer hvem i Norge som skal få tilgang til legetjenester! Alle har rett til helsetjenester i Norge, med "alle" menes alså de "alle" som trenger det mest! Bruker av begrepet "alle" er her *feil*, det burde hett: "Det er kun de som trenger det mest som skal få helsetjenester i Norge." Det er dette legeforreningen har fått i oppgave å utføre.

Dagens offentlig drevne helsevesen er av en langt lavere kvalitet enn hva man kunne forvente etter hvor mye ressurser som brukes på det.

Norge har et helsevesen med et stort antall sykehus og legekontorer, og med et stort antall dyktige og hardt arbeidende leger og sykepleiere. Allikevel er det store problemer med effektiviteten: pasientene må ofte vente i lang tid på å få behandling, sykepleierne er sterkt overarbeidet og sterkt underbetalt, og legene bruker for mye tid på annet enn å gjøre pasienter friske.

Dette er velkjente problemer, og det foretas stadige endringer i organiseringen av helsesektoren for å løse disse problemene, men uten at de ønskede resultater oppnås; helsevesenet forblir stort sett like ineffektivt. Den siste store endringen innebar at ansvaret for sykehusene ble flyttet fra fylkeskommunen og over til staten. Dette førte dog ikke til den ønskede effektiviseringseffekt.

DLF mener at problemene i helsevesenet kan løses ved at hele feltet privatiseres: alle sykehus bør bli private, og alle helseforsikringer bør overtas av private forsikringsselskaper. Dessuten må alle restriksjoner som hindrer opprettelsen av private sykehus avvikles; DLF tar sterk avstand fra den politikk som har som formål å hindre private i å helbrede syke.

Vær med å starte debatten om velferdstaten i Norge, bli med i facebook-gruppen 500 stemmer for DLF!