tirsdag 7. juli 2009

Burka og andre politiske symboler

VG og Dagbladet melder at Høyre og Frp går til kamp mot det de mener er kvinneundertrykkende, religiøse plagg i det norske samfunnet. Etter det VG og TV2 erfarer er det nå bred enighet i Domstolsadministrasjonen om å foreslå forbud mot religiøse og politiske symboler for fagdommere.

Islam er et politisk system og burka er et politisk symbol på linje med hakekors, hammer og sigd m.fl. I en rettstat håndteres bruken av politiske symboler av prinsippet om at enhver har råderett over seg selv og sin egen eiendom. Det betyr at man kan bruke de politiske symboler man vil på egen eiendom. Dersom du befinner deg på andres eiendom kan eieren stille betingelse om at du fjerner symbolet.

På en arbeidsplass er det arbeidsgiver som bestemmer om politiske symboler kan brukes siden arbeidsplassen er arbeidsgivers eiendom.

Statlig ansatte skal under prinsippet om likhet for loven ikke bruke politiske symboler. De skal være nøytrale i sitt virke og ikke representere bestemte politiske retninger.

Desverre har staten, som en kreftsvulst, spist seg inne i alle deler av samfunnet. Det kan føre til dilemmaer mellom kravet om statlig nøytralitet og arbeidsgiveres og andres ønske om å tillate politiske ytringer.

DLF ønsker å skille stat og økonomi. Derved vil ikke disse dilemmaene oppstå. I en foretningsmessig drevet skole kan foreksempel eieren fastsette de regler for påkledning og bruk av politiske symboler han måtte ønske. Foreldre og barn kan på sin side velge skoler med de regler de ønsker.

Vi overlater til sosialdemokratene å trekke opp skillelinjene i rotet de lager. Som en hovedregel, intill Norge blir fritt, bør all aktivitet organisert av staten være politisk nøytral.