onsdag 8. juli 2009

Hvor kom alle pengene fra?

Torbjørn Isaksen har en en interessant kommentar om venstrekonsensusen i Dagbladet. Vi nøyer oss med et eksempel for å demonstrere venstrekonsensusen.

Det er bred enighet om at finanskrisen skyldes bankenes uvettige utlån.

Hvor kom alle pengene fra?

Studer veksten i pengemengden M2 her . I august 2003 var M2 902.656 fem år senere var M2 1.472.314. Det har m.a.o blitt pøst ut drøyt 100 milliarder årlig inn i kredittmarkedet de siste 5 årene.

I en markedsøkonomi regulert av kontraktsfrihet og eiendomsrett må penger spares før de kan lånes ut. Det er veldig logisk; Du kan ikke låne ut noe du ikke har. Du må spare først. I en markedsøkonomi må derfor utlånene følge sparingen. Dersom etterspørselen etter lån stiger vil prisen på den begrensede sparingen stige og utlåningen vil avta. I en markedsøkonomi ville det ikke vært noen finanskrise. Utlåningen begrenser seg selv.

Hovedårsaken til at vi har fått krisen er at vi har sentralbanker og tvungent betalingsmiddel som ikke er innløsbart. Ordningen med sentralbanker gjør det mulig år ut og år inn å trylle milliard på milliard ut av løse lufta og inn i kredittmarkedet.

Så var det dette med konsensusen:

Har akademika omtalt krisen i lys av vitenskapen utarbeidet av økonomer som Jean Baptiste Say, John Stuart Mill, James Mill, Carl Menger, Ludvig Von Mises, Henry Hazlitt, Peter Schiff for å nevne noen av den klassiske og østeriske skolen?
IKKE ET PIP!

Har noen av de såkalte høyreorienterte journalistene i pressen stillt spørsmålet "Hvor kom alle pengene fra?". Har de kommentert veksten i pengemengden? Har de stilt kritiske spørsmål til sentralbanken som institusjon? Stiller journalistene spørsmål ved at vi har en statlig institusjon som krenker eiendomsretten i milliard skala etter eget forgodtbefinnende?
IKKE ET PIP!

Har de høyreorienterte partiene stillt spørsmål ved sentralbankloven? Har de høyreorienterte partiene vært bare bitte litt kritisk til at den institusjonen som skal "bidra til å stabilisere utviklingen i produksjon og sysselsetting" ikke så hva som kom og at utviklingen i produksjon og sysselsetting er svært ustabil? Har de høyreorienterte partiene vært kritiske til at vår eller mest omsatte og viktige vare, penger, leveres av et statlig monopol?
IKKE ET PIP!

Det er kun mikroskopiske DLF som ønsker et frivillig og fredelig organisert penge og bankvesen regulert av eiendomsrett og kontraktsfrihet. Det er kun mikroskopiske DLF, fortrengt til bloggsfæren, som peker på årsaken til problemene. Det er kun mikroskopiske DLF som bryter konsensus.

Realiteten er at vi har ingen høyreside i norsk politikk og debatt. Vi har kun mer eller mindre venstreorienterte debatter og partier.