torsdag 2. juli 2009

Renten og arbeidsledigheten

Rentene er rekordlave og det meldes at arbeidsledigheten ikke vil bli så høy som tidligere antatt.

Hovedårsaken til krisen er sentralbankenes massive kredittekspansjon som har ført til omfattende feilinvesteringer særlig i byggesektoren. Arbeidsledigheten er en konsekvens av nødvendige omstillinger i produksjonen for å kanalisere ressurser over fra næringer med feilinvesteringer til sektorer med vekstpotensiale. Arbeidsledigheten er en del av helingsprosessen etter den skadelige politikken som har vært ført.

Dersom myndighetene ikke forsøker å motvirke denne omstillingen ville vi gå gjennom en kort tøff periode med arbeidsledighet inntil folk finner seg arbeid i de nye næringene. Desverre sørger myndighetene for et mindre fleksibelt arbeidsmarked, deler ut krisepakker for å forhindre omstillingene og legger nå grunnen for en ny og enda værre finanskrise ved igjen å pøse billig kreditt ut i markedene. Vi risikerer å gå inn i en langvarig depresjonsperiode med et forgjeldet næringsliv der mulige vekstnæringer kveles for å beholde størrelsen på næringene som har forvokst seg.

Denne skadelige politikken må avsluttes. Sentralbankloven og alle reguleringer av arbeidsmarkedene må oppheves. Derved unngår vi slike sykliske depresjoner og arbeidsledighet.

DLF ønsker ikke bare å pynte på eller å fjerne dagens lovverk. DLF ønsker å lage en rettstat der politikerne forhindres i noensinne å lage tilsvarende skadelige ulover på nytt.